Blog

Hoe een duurzame reis van ebenos bijdraagt aan de ontwikkelingen van de natuur in Mauritius

By 26 oktober 2018 No Comments

Natuurtoerisme, oftewel ecotoerisme, is het snelst groeiende segment binnen de toerismemarkt. Ecotoerisme wordt door de Internation Ecotourism Society (TIES) gedefinieerd als “verantwoordelijke reizen naar natuurgebieden die het milieu beschermen, het welzijn van de lokale bevolking ondersteunen, en die betrekking hebben op interpretatie en educatie” (TIES, 2015).

De TIES is een non-profitorganisatie die zich inzet voor het promoten van ecotoerisme wereldwijd. De organisatie, opgericht in 1990, draagt ​​sterk bij aan de ontwikkeling van ecotoerisme en biedt richtlijnen en normen, technische assistentie, training, onderzoek en publicaties aan. Het wereldwijde netwerk van TIES-professionals en reizigers op het gebied van ecotoerisme wil het toerisme gebruiken als een instrument voor het natuurbehoud, de bescherming van de bio-culturele diversiteit en de duurzame ontwikkeling van gemeenschappen. TIES heeft inmiddels leden in meer dan 190 landen. Het is de bedoeling dat Ebonos zich in 2020 zich aansluit als lid.

Er zijn acht principes opgesteld waarin staat hoe reizen duurzaam en natuurvriendelijk kunnen worden uitgevoerd. Deze principes zijn als volgt:

 • Minimaliseer fysieke, sociale, gedrags- en psychologische effecten aan de natuur gedurende de reis.
 • Sensibiliseer het milieu- en cultureel bewustzijn en het respect hiervoor.
 • Zorg voor positieve ervaringen voor zowel toeristen als de lokale bewoners.
 • Draag financieel bij aan natuurbeheer en natuurbehoud.
 • Draag financieel bij aan zowel de lokale bevolking als de particuliere sector.
 • Bied bezoekers gedenkwaardige ervaringen aan die de gevoeligheid voor de politieke, ecologische en sociale klimaten van de bestemming verhogen.
 • Ontwerp, bouw en kies voor low-impact faciliteiten.
 • Herken en respecteer de rechten en spirituele overtuigingen van de lokale bevolking.

Hier wil ebenos enkele principes aan toevoegen:

 • Voer nooit wilde dieren, behalve als deze deel uitmaken van een rehabilitatieprogramma.
 • Kom niet te dicht bij wilde dieren, geef ze de ruimte om eventueel te kunnen ontsnappen.
 • Achtervolg geen wilde dieren.
 • Beweeg rustig, maak geen plotselinge bewegingen en wees stil in de natuur.
 • Aai geen wilde dieren die duidelijk laten merken dat ze niet geaaid willen worden. Sommige dieren bevriezen bij angst waardoor ze de schijn wekken dat ze het accepteren.
 • Neem niet ongevraagd planten, struiken of boompjes mee uit de natuur.

Ecotoerisme draagt, mits de juiste richtlijnen en principes voor de activiteiten worden gevolgd, financieel bij aan conservation projecten. Deze projecten zijn sterk afhankelijk van de inkomsten uit accomodatie, restaurant, entree prijzen en donaties. Zonder toerisme kunnen veel van deze conservation projecten het hoofd niet boven water houden.

In Mauritius worden de natuurprojecten niet gesponsord door de overheid. Door de toenemende stroom van ecotoeristen zien overheden echter de financiele voordelen van het behouden van de natuur. Hierdoor worden wetten aangepast die de natuur in bescherming nemen. Een wet die recent is aangenomen, is het verbieden van het kappen van ebbenhout. Ooit waren er twaalf soorten ebbenhout in Mauritius. Door het overmatig kappen van deze boom zijn er nu nog maar elf soorten over. De overgebleven ebbensoorten zijn endemisch en komen nergens anders ter wereld voor. Het ebbenhout van Mauritius wordt beschouwd als het mooiste ebbenhout ter wereld, omdat de kern pikzwart is. Ebbenbomen worden ook wel slow growers genoemd vanwege de zeer trage groeiwijze. Na 1000 jaar hebben de boom een omtrek van een meter. In de 18e eeuw hebben de Nederlanders alle bomen van een meter breed echter omgehakt. Een sectie hiervan is nog te zien in Ebony Forest Mauritius.

Met Ebenos bezoeken wij Ebony Forest Chamarel. Hier gaan wij per persoon onze eigen ebbenbomen planten. Omdat deze bomen nu beschermd zijn, zal jouw boom decenia lang op Mauritius blijven staan. In Ebony Forest Chamarel zien wij Mauritius zoals de eerste mensen waarschijnlijk Mauritius zagen, echter zonder de Dodo.

De reizen van Ebenos worden van te voren grondig onderzocht en zelf uitgevoerd. Michaël van Wassem, BSc Animal Management (major in Wildlife Management) bezoekt alle conservation projecten om vast te stellendat deze daadwerkelijk bezig zijn met het herstel van de natuur en de juiste richtlijnen volgen. Zodoende draag je als reiziger van Ebenos bij aan het herstel van de natuur, de groei van dierenpopulaties en ondersteuning van de lokale economie.

Leave a Reply