Blog

Het ontstaan van Mauritius

By 26 oktober 2018 No Comments

Platentektoniek is de wetenschappelijke theorie die de ligging van onze continenten, oceanen en gebergten aan de oppervlakte (litosfeer) van de aarde verklaart. De laag die onder de lithosfeer ligt, wordt de asthenosfeer genoemd. In deze laag vinden warmtestromen (convectiestromingen) plaats die de litosfeerplaten onafhankelijk van elkaar doen bewegen. De plek waar twee van deze platen aan elkaar grenzen, wordt een divergente grensplaat genoemd.

Het eiland Mauritius, dat onderdeel is van de Mascarene eilanden (eilandengroep Mauritius, Rodrigues en Reunion) is zo’n acht miljoen jaar geleden ontstaan door een serie onderwater vulkaanuitbarstingen vanuit de Reunion hotspot.

Een vulcanische hotspot is een gebied waarbij de aardkorst relatief dunner is. Men neemt aan dat de aardkorst hier dunner is omdat onder deze hotspots een convectiestroom van extra warme magma plaatsvindt (zo’n convectiestroom wordt een mantelpluim genoemd.) Hierdoor smelt de aardkorst van onderaf en ontstaan kleine scheuren. Na verloop van tijd waagt het magma zich door de scheuren heen tot aan het aardoppervlak. Door de enorme druk onstaat een vulkaanuitbarsting. De convectiestroom loopt altijd op dezelfde plek, echter door de verschuiving van de aardplaten erboven, ontstaan elke keer weer nieuwe locaties van vulkanen. Een dergelijke hotspot vulkaan ligt in Curepipe, Mauritius en heet Trou aux Cerf. De laatste uitbarsting van deze (slapende) vulkaan is zo’n 600.000 jaar geleden.

Nadat de Trou aux Cerf uitbarstte en boven de zeespiegel steeg, koelde het (nu) lava af en vormde een rotsachtig gebied. Mauritius was born.

 

Door: Michaël van Wassem

Foto ter verduidelijking van een hotspot

© visuallearning.com

Leave a Reply