Blog

Top 3 bergen in Mauritius

By 11 februari 2019 No Comments

Pieter Both

Pieter Both is de op een na hoogste berg van Mauritius, met een hoogte van 820 meter (2.690 voet). De berg is maar 8 meter lager dan Piton de la Petite Rivière (de hoogste berg van Mauritius). De berg is vernoemd naar Pieter Both, de eerste gouverneur-generaal van Nederlands-Indië. Pieter Both bevindt zich in de Moka-reeks. Het opvallende kenmerk van deze berg is de gigantische rotsformatie bovenaan, die lijkt op een menselijk hoofd. De palmsoort Hyophorbe amaricaulis, vandaag de dag beroemd als de zeldzaamste palm ter wereld, was ooit een algemeen zicht op deze berg.  Het beklimmen van de berg duurt ongeveer een uur en kan vrij lastig zijn. Gebruik van touwen is nodig om de top te bereiken. De enorme rots op de top van Pieter Both heeft een diameter van ongeveer negen meter.  Aan de rots zijn meerdere ijzeren treden bevestigd om het klimmen naar de top te vergemakkelijken.

Meerdere mensen in Mauritius vertelden mij het volgende verhaal over de berg: enkele honderden jaren geleden liep er een melkboer via het pad langs de berg. Toen hij even ging rusten, hoorde hij in de verte mensen zingen. Nadat hij een tijd omhoog had gelopen, zag hij dat het gezang van elfen kwam. De elfen zagen de melkboer en vertelden hem dat hij nooit aan anderen mocht vertellen wat hij had gezien. Uiteindelijk deed de melkboer dit wel, waardoor de elfen hem in een rots veranderden. Deze rots zou volgens de overlevering de rots op de top zijn.

Hoogste berg mauritius

Pieter both, Mauritius

Le Morne Brabant

Le Morne Brabant is een berg en schiereiland in het zuidwesten van Mauritius. De berg heeft een oppervlakte van 12 hectares, de top heeft een hoogte van ongeveer 560 meter. Er zijn hier verschillende plantensoorten gevonden die enkel op de wanden van deze berg groeien. Het beklimmen van de top is verboden. Hoewel de top niet toegankelijk is voor toeristen, is een groot deel van de berg wel te beklimmen, met tegelijkertijd het allermooiste uitzicht wat je ooit zult meemaken. Door de bijzondere vorm is het rondom Le Morne een waar kitesurf-paradijs, waar ook de wereldkampioenschappen kitesurfen worden gehouden.

De berg heeft echter een duister verhaal. Jaren geleden vluchtten honderden slaven naar het binnenland van Mauritius. In deze tijd waren er geen wegen, dus deze tocht heeft waarschijnlijk enkele maanden geduurd. Le Morne Brabant was in de tijd van de slavernij een toevluchtsoord voor gevluchte slaven. Deze slaven werden Marrons genoemd. Ze bouwden grotten in de top om te kunnen schuilen en te leven. Beschermd door de vrijwel ontoegankelijke kliffen leefden ze in een totaal isolement van de rest van Mauritius. Na de afschaffing van de slavernij op 1 februari 1835 vertrok een expeditie naar Le Morne om de Marrons te vertellen dat ze vrij waren. Zij dachten echter dat dit een expeditie was om ze weer te vangen. Hierdoor sprong een groot deel van de slaven van de rotsen af. De Mauritianen vertelden mij: “Ze sprongen naar hun vrijheid.” Op de berg staat een groot kruis ter herinnering aan deze slaven. Dit is te bereiken in een hike van ongeveer 3.5 uur. Het laatste stuk kan voor sommige mensen wat zwaar zijn. Maar het verhaal en het uitzicht vanaf deze berg zijn werkelijk onvergetelijk.

Le morne Brabant

Le morne Brabant

Le Pouce

Op 812m is Le Pouce – of de duim, zo genoemd vanwege zijn duimvormige piek – de op twee na hoogste berg van Mauritius.

Le Pouce ligt in de buurt van Port Louis, de hoofdstad van het eiland, en biedt een fantastisch uitzicht op de omgeving. Door de relatief centrale locatie van de berg, op een eiland van slechts 45 km breed en 65 km lang, is het mogelijk om veel van het eiland te zien vanaf de top en de hellingen. Wandelaars kunnen de noordelijke kustlijn zien, samen met de eilanden die voor de kust liggen. Gedurende de wandeling zijn er opvallende uitzichten op de Moka Range, waaronder de op een na hoogste berg van het land, Pieter Both, met zijn uniek gevormde rotsformatie op de top die lijkt op een menselijk hoofd. In het zuiden liggen uitgestrekte vergezichten op het meer stadsgewest van Plaines Wilhems. Op 2 Mei 1836 beklom Charles Darwin de berg, hierover zei hij het volgende:

“De volgende dag beklom ik Le Pouce, een berg die zo wordt genoemd vanuit een duimachtige projectie, die vlak achter de stad oprijst tot een hoogte van 2600 voet. Het hele eiland, met zijn bijzonder rand en centrale bergen, was versierd met een uitkijk van perfecte elegantie: het landschap, als ik een dergelijke uitdrukking mag gebruiken, leek harmonieus.” – Charles Darwin 1836.

Berg in Mauritius

Le pouce Mauritius

Leave a Reply