Ebenos is Oudgrieks voor het woord Ebben. In het Grieks wordt de B uitgesproken als een V, waardoor de correcte uitspraak ‘evenos’ is.

Live to see

Mijn naam is Michaël van Wassem en ik ben de oprichter van ebenos. Tijdens mijn opleiding BSc. in Wildlife Management heb ik Ebenos opgericht om mens en natuur dichter bij elkaar te brengen en samen met mijn klanten bij te dragen aan het behoud van soorten. Ik vind het belangrijk dat de reizen educatief zijn, en zal zoveel mogelijk van mijn kennis tijdens de reis overdragen aan mijn klanten. Door mijn opleiding heb ik een netwerk opgebouwd van conservation biologen en kan zo een bevoorrecht inzicht geven in natuurbescherming.

Mijn opleiding Animal Management richtte zich op het gebied van mens-dierrelaties en het welzijn van dieren, wat een goede basis vormt voor ecotoerisme en reizen. Mede om toeristen de meest bijzondere ervaring mee te geven, heb ik mij ontwikkeld in natuurbeheer en natuurbehoud. Met passie voor de natuur en voor reizen ontwikkel en begeleid ik educatieve groepsreizen naar natuurprojecten die bijdragen aan de natuur. Hierin zet ik de toeristen altijd centraal en laat ik hen meehelpen aan het natuurbehoud. De reizigers van ebenos hebben niet alleen de reis van hun leven, maar de reis geeft ook veel voldoening. Benieuwd naar de reizen van ebenos? Klik dan hier.

Ebenos staat voor duurzaam toerisme, oftewel ecotoerisme. Dat betekent dat tijdens het reizen rekening wordt gehouden met het milieu, de mensen en de cultuur. Ecotoerisme draagt, mits de juiste richtlijnen en principes voor de activiteiten worden gevolgd, financieel bij aan conservation projecten. Deze projecten zijn sterk afhankelijk van de inkomsten uit de toeristische sector en creëren werkgelegenheid. Zonder toerisme kunnen veel van deze conservation projecten het hoofd niet boven water houden. Duurzame reizen bieden een alternatief voor de overexploitatie van grondstoffen, het kappen van bossen en het stropen van wilde dieren. Kies dus altijd voor duurzaam reizen.

Bomen planten op vakantie
Ebony Forest natuurproject
Tortoise breeding center

Duurzaam, diervriendelijk en verantwoord

De groepsreizen worden samengesteld vanuit de volgende kernwaardes:
 • Minimaliseer fysieke, sociale, gedrags- en psychologische effecten aan de natuur gedurende de reis.
 • Sensibiliseer het milieu- en cultureel bewustzijn en het respect hiervoor.
 • Zorg voor positieve ervaringen voor zowel toeristen als de lokale bewoners.
 • Draag financieel bij aan natuurbeheer en natuurbehoud.
 • Draag financieel bij aan zowel de lokale bevolking als de particuliere sector.
 • Bied bezoekers gedenkwaardige ervaringen aan die de gevoeligheid voor de politieke, ecologische en sociale klimaten van de bestemming verhogen.
 • Ontwerp, bouw en kies voor low-impact faciliteiten.
 • Herken en respecteer de rechten en spirituele overtuigingen van de lokale bevolking.
Tijdens de reizen houden wij ons aan de volgende waardes:
 • Voer nooit wilde dieren, behalve als deze deel uitmaken van een rehabilitatieprogramma.
 • Kom zonder begeleiding niet te dicht bij wilde dieren, geef ze de ruimte om eventueel te kunnen ontsnappen.
 • Achtervolg geen wilde dieren, ze kiezen er voor om met rust te worden gelaten.
 • Beweeg rustig, maak geen plotselinge bewegingen en wees stil in de natuur.
 • Aai geen wilde dieren die duidelijk laten merken dat ze niet geaaid willen worden. Sommige dieren bevriezen bij angst, waardoor ze de schijn wekken dat ze het accepteren.
 • Neem niet ongevraagd planten, struiken of bomen mee uit de natuur.

Veel gestelde vragen

Hoe draagt ebenos bij aan de natuur?

De reizen van ebenos dragen direct bij aan natuurprojecten in de vorm van een donatie. De lokale mensen zien hierdoor de waarde in van de natuur en kiezen er sneller voor om deze te beschermen. Ook inspireren de reizen van Ebenos toeristen om bij thuiskomst duurzamer te leven.

Hoe boek ik een reis?

U kunt contact met mij opnemen via de contactpagina of via het boekingsformulier. 

Zijn de reizen diervriendelijk?

De reizen worden samengesteld aan de hand van verschillende waardes. Deze waardes zijn opgesteld door verschillende not for profit organisaties en zijn wetenschappelijk onderbouwd. Ik volg deze organisaties intensief om de reizen zo duurzaam en diervriendelijk mogelijk aan te bieden.

Hoeveel reizen bieden jullie aan?

Op dit moment biedt ebenos één reis aan. In de nabije toekomst wordt dit aanbod uitgebreid. Ik neem hier de tijd voor en bezoek de bestemmingen eerst zelf om de kwaliteit van de reis te waarborgen. Zo zorg ik ervoor dat uw reis de mooiste reis van u leven wordt.

Walvissen in Mauritius
Mauritius is bergachtig